Poljska zahteva da Facebook i YouTube zaustave širenje ruskih dezinformacija

Predsednik Poljske Andžej Duda sastao se sa predstavnicima Jutjuba, Fejsbuka i Gugla,  i razgovarao o navodnim ruskim „dezinformacijama“ na ovim platformama.

Poljska vlada je zauzela dvostruk pristup po pitanju onlajn cenzure, s jedne strane promovišući zakon o zaštiti prava na slobodu govora i zaštiti građana od cenzure iz Silicijumske doline, ali i vršeći pritisak na tehnološke gigante da se pozabave navodnim ruskim „dezinformacijama“, a povodom sukoba u Ukrajini.

Duda se nedavno sastao sa izvršnom direktorkom Jutjuba Suzan Vojcicki i potpredsednikom za globalne poslove Fejsbuka i bivšim zamenikom britanskog premijera Nikom Кlegom kako bi razgovarali o tom pitanju.

Pre nekoliko dana, Andžej Duda je u Predsedničkoj palati primio Nika Кlega, predsednika kompanije Meta. META je osnovana krajem prošle godine i poseduje brendove kao što su Facebook, Instagram i WhatsApp.

Glavne teme razgovora bile su aktivnosti kompanija u Poljskoj i čitavom regionu a u vezi rata u Ukrajini. Predsednik Andžej Duda govorio je o pitanju sprečavanja širenja lažnih informacija, dezinformacija i štetnih sadržaja.

Ranije je Dudina vlada pokazala interesovanje za borbu protiv političke cenzure kompanija iz Silicijumske doline.

Nakon cenzure američkog predsednika Trampa od strane društvenih mreža krajem 2020., koja je kulminirala potpunom zabranom predsednika u januaru 2021. godine, konzervativna vlada Poljske je predstavila zakon koji će uspostaviti sud za slobodu govora koji bi mogao da izrekne novčane kazne od milion evra tehnološkim kompanijama koje ne žele da vrate sadržaj za koji je sud utvrdi da je pogrešno cenzurisan.

Ostavite komentar