POLICIJSKA AKCIJA „IZI“: Uhapšene vođe balkanskog kartela u najvećoj akciji srpske policije!

Ova kriminalna grupa sumnjiči se da je tokom 2020. godine učestvovala u nabavci i transportu više od šest tona kokaina iz Južne Amerike ka zapadnoj Evropi i Srbiji, javlja Hype TV.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije u saradnji sa Evropolom i Tužilaštvom za organizovani kriminal, u okviru međunarodne akcije „Izi“,  uhapsilo je i privelo vođe balkanskog kartela koje je poslednjih godina organizovao šverc više od 7 tona kokaina na područije Evrope.

Akcija je sprovedena u najvećoj tajnosti u saradnji sa policijama Holandije i Belgije uz koordinaciju Evropola, a uhapšena su lica koja su vođe ovog najvećeg kartela u Evropi.

U međuvremenu se oglasilo Tužilaštvo za organizovani kriminal koje je saopštilo da je danas uhapšeno 13 osoba.

Po nalogu Javnog tužilaštva za organizovani kriminal u saradnji sa MUP-ovom službom za borbu protiv droga, Uprave kriminalističke policije nakon višemesečnog predistražnog postupka na teritoriji Beograda, Niša, Lazarevca, Subotice i Zrenjanina danas je uhapšeno 13 osoba i to: M. S., M. L., M. J., D. Đ., M. M., D .N., I. C, R. R., G. P.,M. R, V. S. M. P. i Lj. L, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga.

Ova organizovana kriminalna grupa koju čine 20 lica sumnjiči se da je umešana u međunarodnu trgovinu narkoticima.

Organizatori i pripadnici ove organizovane kriminalne grupe sumnjiče se da su tokom 2020. godine učestvovali u nabavci i transportu više od šest tona kokaina iz Južne Amerike ka zemljama Zapadne Evrope i Republike Srbije.

U toku predistražnog postupka prikuljeni su dokazi koji se odnose na korišćenje „skaj aplikacije“ putem međunarodne pravne pomoći kao i dokazi koji se odnose na predmetne zaplene od drugih država , pre svega, Republike Francuske.

Na teritoriji Srbije je uhapšeno 13 osoba.

Od sedmoro koji nisu uhapšeni, dve osobe se nalaze na izdržavanju kazne zatvora odnosno pritvora po rešenjima Kraljevine Holandije i Republike Peru, jedna osoba  je u pritvoru po drugom osnovu u Nišu i četiri su u besktvu.

Ova organizovana kriminalna grupa, koja je delovala i na području Kariba na Arubi, je u februaru 2022. godine ugovorila za samo jednu isporuku droge isplatu u iznosu od 4,5 miliona evra.

U toku su pretresi na više lokacija.

U zakonom predviđenom roku policija će osumnjičene uz krivičnu prijavu sprovesti u Javno tužilaštvo za organizovani kriminal nakon čega biti saslušani.

Više informacija se očekuje posle vanredne konferencije za novinare MUP-a Srbije koja je zakazana u 16 časova u Palati Srbija.

Ostavite komentar