POLICIJA U NASELjU BRAĆE JERKOVIĆ: Navijači se spremaju za „rat grafitima”!

Svaka navijačka grupa svoju „teritoriju” obeležava simbolima karakterističnimza tu frakciju, kojima stavlja do znanjada je to „njihov deo”

Intervenišući preksinoć po pozivu građana da se u Ulici Rade Vranješević u naselju Braće Jerković nalazi veći broj mladića sumnjivog ponašanja od kojih neki od njih nose fantomke, beogradska policija pretresla je gotovo stotinu osoba i dvadesetak vozila. Uprkos činjenici da su prilikom pretresa pronađeni sekira, „leptir” nož, baklje, sprejovi, kante sa bojama, fantomke i rukavice, Drugo osnovno tužilaštvo se kao mesno nadležno izjasnilo da nema elemenata za pokretanje krivičnih postupaka.

Po nalogu sudije za prekršaje, privedene su osobe kod kojih su nađena pirotehnička sredstva i nož i protiv njih će, u redovnom postupku, biti podnete prekršajne prijave.

Prema prvim informacijama, reč je najverovatnije o navijačima.

Naselje Braće Jerković inače važi za „crno beli” kraj. Poslednji veći sukob u ovom beogradskom naselju navijača Partizana i Zvezde zabeležen je pre godinu i po dana kada su, kako su mediji izvestili, navijači crno-belih „preoteli” ovaj deo grada. U tuči je tada učestvovalo oko 50 huligana, a očevici su kazali kako su u sukobu korišćene palice, motke i flaše. Informacija o sukobu i „osvajanju” naselja Braće Jerković, tada je potvrđena i na zvaničnom instagram profilu navijača Partizana.

Dobar poznavalac navijačkih prilika navodi da bi stvari koje je policija otkrila prilikom preksinoćnog pretresa, mogle da ukažu da se spremao „navijački rat grafitima”.

– Navijački ratovi grafitima vidljivi su na svakom koraku u ovom naselju. Zgrade su prošarane crvenom i crnom bojom, a grafiti se svakodnevno precrtavaju. Ova vrsta podeljenosti ovde je, čini se, sastavni deo folklora. Većina meštana naselja Braće Jerković, uprkos tome što navija za Zvezdu i Partizan, podržava FK Voždovac – kaže naš sagovornik.

Svaka navijačka grupa svoju teritoriju obeležava simbolima karakterističnim za tu frakciju, kojima stavlja do znanja ostalim navijačima da je to njihov deo.

– U proteklih nekoliko godina, među navijačima, najozbiljnija provokacija je škrabanje grafita. Sukobi između suprotstavljenih frakcija navijača gotovo uvek počinju šaranjem grafita. Nakon ovog vida konflikta, dolazi do dogovorenih sukoba ili sačekuša. Neretko se upotrebljava i vatreno oružje, a tokom proteklih godina, neki navijači su i smrtno ranjeni u pomenutim sukobima – dodaje naš sagovornik.

Ostavite komentar