POLICIJA ČEŠLJA ŽUTU RTS BASTILJU: Buljošević i žuta Olja OJADILI javni medijski servis!

Sumnja se da su generalni direktor RTS-a Dragan Buljošević i kontroverzna bivša plejboj zečica Olivera Kovačević oštetili javni servis za 14 miliona dinara i da godinama isisavaju ogromne sume.

Foto: A.K./ATAImages

Procureli finansijski izveštaj RTS, koji je pokazao besomučno rasipanje i isisavanje para građana Srbije i zbog koga su podnete i krivične prijave, mogao bi da otera u zatvor Dragana Buljoševića, generalnog direktora RTS, koji vedri i oblači ovom medijskom kućom već osam godina.

Krivične prijave protiv Bujoševića i Olivere Kovačević, urednice zabavnog programa ove kuće, koje je podneo predsednik Upravnog odbora RTS Branislav Klanšček, juče su stigle u Više javno tužilaštvo. Sumnja se da je ovaj dvojac oštetio javni servis za više od 14 miliona evra, a radi se o parama koje su isplaćivane tri godine za emisiju koja uopšte nije emitovana.

Foto: Youtube

KRIVIČNA DELA

Izveštaj je pokazao da RTS samostalno proizvodi tek tri emisije, mimo informative, dok ostale kupuje od privatnih produkcija, a koje su neretko u vlasništvu zaposlenih. Ovakvim poslovanjem se iz javnog servisa, koji plaćaju građani, svake godine isisa između 20 i 30 miliona evra.

– U RTS je ozbiljan kriminal i finansijski izveštaj, koji pokazuje razmere čerupanja, prvi je dokaz o pričama koje kolaju godinama. Podnete su krivične prijave, a sada sledi da u okviru istrage budu saslušani Jovan Memedović, Kristina Radenković, Aneta Ivanović i Dragana Kosjerina, koji kao zaposleni na RTS rade u privatnoj produkciji i to debelo naplaćuju matičnoj kući. Naravno, uz znanje i odobrenje Bujoševića i Kovačevićeve – kaže izvor.

Marko Matić, izvršni direktor Centra za odgovorne medije, podseća da RTS raspolaže javnim novcem i da je najmanje što se očekuje da njihovo poslovanje bude transparentno.

– To je alarm čak i za Tužilaštvo za organizovani kriminal da pokrene istragu jer to što se tamo događa ne da nije ekonomski opravdano već to, mislim, ulazi u domen krivičnih dela – poručio je Matić.

SVUDA MUĆKE

Na mućke sa privatnim produkcijama ukazao je i Vladimir Radomirović, bivši predsednik UNS i urednik sajta Pištaljka, koji je i otkrio aferu.

– Građanima Srbije, koji su vlasnici RTS, mora da bude jasno objašnjeno šta rukovodstvo radi i kako bira spoljne produkcije – kazao je Radomirović za TV Pink.

“Filming”, producent kviza “Stigni me ako znaš”, koji vodi Kristina Radenković, juče je pokušao da demantuje informaciju da ovo RTS lice za deset dana snimanja zarađuje 15.900 evra, ali ga je odmah poklopio Klanšček:

– Da, pogrešio sam, zarađuje 15.950 plus RTS, plaća doprinose 6.699 evra. Ako koza laže, rog ne laže.

Na temu ovog kviza se nadovezao još jedan član upravnog odbora Predrag Azdejković:

– I da ne ulazimo u to da u studiju ima mesta za 100 statista, a oni naplaćuju RTS 150, za trećinu više nego što su im troškovi. Odnosno 10.000 evra neko stavi u džep.

Ko su odabrani

1. Jovan Memedović

– emisija “Sasvim prirodno” radi se preko produkcijske kuće “Montevideo”, pa je RTS otkupljuje

– kao voditelj, u kvizu “Potera” za 30 snimajućih dana zaradi 34.000 evra

– u emisiji “Sasvim prirodno”, koju RTS takođe otkupljuje, njegov sin je kamerman, a ćerka montažer

2. Kristina Radenković

– kao voditelj u kvizu “Stigni me ako znaš”, koji radi privatna produkcija, za 10 snimajućih dana zaradi 15.900 evra

3. Aneta Ivanović

– seriju “Pupin” radi njena produkcijska kuća “Atena”, a odobreni budžet za ovu seriju je 1.500.000 evra

4. Dragana Kosjerina

– vodi emisiju “Ja volim Srbiju”, koja košta više od 700.000 evra godišnje

Produkcije s kojima sarađuje RTS

– Serija “Pupin”, producent “Atena”, vlasnik Aneta Ivanović

– Kviz “Potera”, producent “Adrenalin”, vlasnik firma “Two rivers” Srđana Šapera

– “Moja dedovina”, producent “Serbika medija”, vlasnik i direktor Marko Đorđević

– “Na večeri kod”, “Kuhinja mog kraja”, producent “Fruitworks”, vlasnik pevač i voditelj Miroslav Miki Perić

– “Svadba iz mog kraja”, “Novi početak”, producent “Top manifest”, vlasnik Darko Popović

– “Sasvim prirodno”, producent “Monte video”,

– “TV lica”, producent “Kreativni studio Zepter”, vlasnik kompanija “Cepter”

– “Stigni me ako znaš”, producent “Filming”, vlasnik Aleksandar Babić

– “Ja volim Srbiju”, producent “Emotion”, vlasnik kompanija “IMGS” Gorana Stamenkovića

– “Radio Mileva”, “Kamiondžije”, producent “Nira pro”, vlasnik Nebojša Garić

– “Lako je Raletu”, producent “Vision team”, najveći pojedinačni vlasnik Dragan Đurković

USTALJENI SISTEM

Nebojša Krstić, marketinški stručnjak ocenjuje da je problematično pod kojim uslovima se radi:

 Taj sistem je ustaljen jer nije problem angažovati spoljne produkcije za proizvodnju određenog dela programa, problem je pod kojim uslovima to radite. Da li radite da biste poboljšali program i da biste dobili sadržaj koji inače ne možete da proizvedete ili je nešto drugo u pitanju.

Umesto odgovora, RTS se brani poslovnom tajnom

RTS se oglasio saopštenjem u kom navodi da u proseku proizvode 170 emisija, a ne tri, kako je naveo Klanšček, i da im takvo “izvrtanje činjenica nanosi veliku štetu, stvarajući utisak da u njemu niko ništa ne radi i olako troši novac”. Kažu i da je saradnja sa spoljnim ili izvršnim produkcijama praksa svih javnih medijskih servisa u Evropi, ali su izbegli odgovor kako to da su vlasnici tih producentskih kuća ljudi zaposleni na RTS.

Da stvar bude još gora, RTS smatra da su brojke iz ugovora poslovna tajna i da ih predsednik upravnog odbora “olako i netačno objašnjava”, pa tako “postaju predmet ‘pijačne rasprave’”.

Takođe, dodaju da njihovo poslovanje nije prvi put predmet ovakvog interesovanja bilo policije, bilo revizora, bilo tužioca za organizovani kriminal:

– Dok su oni radili svoj posao, RTS nije javno komentarisao predmet istrage.

Ostavite komentar