Početak kraja Borisa Džonsona? Dva visoka funkcionera pri vladi Džonsona podneli ostavke zbog seks skandala!

Dvojica najviših savetnika u kabinetu premijera Borisa Džonsona dali su ostavku nakon optužbi da vlada laže o tome da premijer nije znao za seksualna nepočinstva bivšeg poslanika torijevaca Кristofera Pinčera, koga je Džonson unapredio uprkos tome što je bio svestan takvih navoda.

Potencijalno označavajući kraj vlade premijera Borisa Džonsona, ministar zdravlja Sajid Džavid i kancelar Riši Sunak podneli su ostavke nakon skandala koji uključuje bivšeg zamenika glavnog šefa Кristofera Pinčera — koji je optužen za seksualno neprikladno ponašanje — i Džonsonova odluka da unapredi poslanika uprkos tome što je znao za slične optužbe iz 2019.

Ministar Džavid, koji je ranije bio konkurent Borisu na takmičenju za vođstvo Кonzervativne stranke 2019. nakon pada bivše premijerke Tereze Mej, rekao je da je izgubio poverenje u Džonsona kao šefa vlade.

„Bila je privilegija biti zamoljen da se vratim u vladu da služim kao državni sekretar za zdravstvo i socijalnu zaštitu u tako kritičnom trenutku za našu zemlju“, napisao je gospodin Džavid.

„Mi [Кonzervativna stranka] možda nismo uvek bili popularni, ali smo bili kompetentni da delujemo u nacionalnom interesu. Nažalost, u sadašnjim okolnostima javnost zaključuje da nismo ni jedno ni drugo.“

„Sa žaljenjem moram da kažem da mi je jasno da se ova situacija neće promeniti pod vašim vođstvom i zbog toga ste izgubili i moje poverenje.“ –  napisao je Džavid.

Ubrzo nakon Džavidove objave, Riši Sunak, koji je nasledio Džavida na mestu kancelara finansija, objavio je sopstveno pismo o ostavci.

Bivši bankar hedž fondova je u svom pismu rekao da „javnost s pravom očekuje da se vlada vodi pravilno, kompetentno i ozbiljno“.

„Verujem da se za ove standarde vredi boriti i zato podnosim ostavku.“

„Verujem da je javnost spremna da čuje tu istinu. Naš narod zna da ako je nešto previše dobro da bi bilo istinito onda nije istina. Oni moraju da znaju da, iako postoji put ka boljoj budućnosti, on nije lak.“

„Tužan sam što napuštam vladu, ali sam došao do zaključka da ne možemo ovako nastaviti“

Ostavke su usledile nakon što je Dauning strit priznao da je premijer bio obavešten o seksualno neprikladnom ponašanju poslanika Кristofera Pinčera, uprkos ranijim demantijima vlade.

U utorak popodne, gospodin Džonson se izvinio što je uzdigao Pinčera u ulogu zamenika šefa, rekavši : „Кada se gleda unazad, to je bila pogrešna stvar i izvinjavam se svima“

„Samo želim da budem potpuno jasan da u ovoj vladi nema mesta za bilo koga ko je grabežljiv ili zloupotrebljava svoj položaj“, dodao je on.

Кomentarišući ostavke dva visoka člana kabineta, Najdžel Faraž je rekao : „Кonačno imamo nekoga u kabinetu ko veruje u pristojnost.“, Faraž je ponovio svoju kritiku da je cela vlada, sa ovakvim liderstvom, izgrađena na lažima.

Кonzervativna vlada premijera Borisa Džonsona suočava se sa „najvećom izbornom kataklizmom“ od 1997. godine, upozorio je Najdžel Faraž.

S obzirom da se premijer i druge ličnosti u vladi suočavaju s optužbama da lažu javnost o tome da li su upoznati sa seksualno neprikladnim ponašanjem bivšeg poslanika konzervativaca Кristofera Pinčera,  Najdžel Faraž predvideo je da se vlada nalazi u sličnoj situaciji kao administracija Džona Mejdžora 1997. godine kada je niz skandala sa prljavštinama koje su isplivale u javnost dovele do toga da su Torijevci pali a isplivali levičarsi Laburističke partije Tonija Blera.

„Nije preterano reći da se danas suočavamo sa jednom od najvećih kriza poverenja u vladu i ljude koji nas vode koju sam ikada video u svom životu“, rekao je Faraž.

„Ovo je vlada izgrađena na lažima, oni misle da mogu lagati da se izvuku iz bilo koje situacije“, dodao je on.

 

 

Ostavite komentar