Otvoren Arheološki park „Stapark” u užičkom selu Stapari

U užičkom selu na obali Đetinje podignuto je naselje koje dočarava život neolitskog čoveka.

Užice – U selu Stapari pored Đetinje otvoren je Arheološki park „Stapark”. Ovo jedinstveno naselje, izgrađeno u blizini lokaliteta gde se u praistoriji nalazila naseobina poznata kao Staparska gradina, prikazuje život neolitskog čoveka. Kuće su napravljene od blata, pod krovovima od slame ili kore drveta, a tu su i zemunice prekrivene bujadima, drvenim palisadama koje ograđuju čitav prostor.

Sa sadržajima koji dočaravaju pradavnu prošlost, „Stapark” je privlačna destinacija za organizovane turističke grupe. Svojevrsna učionica i stalna postavka na otvorenom, s radionicama arheologije, rada s glinom, pečenjem keramike, raznovrsnim animacijama, atraktivna je i za učeničke ekskurzije.

Građevine u arheološkom parku delo su ruku narodnih majstora, a doprinos uređenju dali su i volonteri. Trogodišnja gradnja naselja finansirana je većim delom iz evropskih fondova za prekograničnu saradnju – projekat „Neolajf” realizuju Užice, Tuzla i Milići. Turističku privlačnost „Staparku” daje nenarušena okolina: smešten je među brdima u impresivnom kanjonu Đetinje, uz lekovitu Staparsku banju i izletište, pored pešačko-biciklističkog puta (proglašenog evropskom zelenom stazom), koji kreće od 6,5 kilometara udaljene užičke plaže i prolazi kroz „ćirine” tunele.

Na otvaranju „Staparka” prikazani su izrada figura, paljenje vatre i priprema hrane na primitivan način, a kratkim animiranim filmom najmlađi su upoznati sa načinom života u neolitskom naselju. Park je proglasila otvorenim gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević.

– Verujemo da smo dobili značajan turistički lokalitet, ali i edukativni centar koji će biti veoma zanimljiv svim posetiocima, naročito najmlađima, jer će moći da se upoznaju sa životom iz doba neolita. Naš prelepi kraj nudi raznovrsne turističke potencijale koje ćemo uspeti da iskoristimo, povežemo i učinimo ih atraktivnim”, rekla je gradonačelnica.

Kako je izjavio arheolog Muzeja grada Beograda Dragan Janković, „Stapark” ima značajan kulturni, naučni i turistički potencijal, a njegovom gradnjom lestvica je podignuta toliko visoko da svi koji ubuduće budu podizali arheološke parkove ovog tipa neće moći da idu ispod ovog nivoa.

Ostavite komentar