Ofarbajte JAJA na potpuno ZDRAV i PRIRODAN način uz pomoć ovih NAMIRNICA!

Jednom rečju – Uskrs. Postoje različiti običaji u zavisnosti od regiona, a na našim trpezama se služe različita jela. Ali neke stvari su uobičajene i uključuju, između ostalih tradicija farbanja uskršnjih jaja.

Foto:Printscreen/Pixabay

Ekološki prihvatljivo farbanje jaja

Kako napraviti uskršnja jaja na zdrav i prirodan način? Ne morate da idete u prodavnicu. To je zato što vam neće trebati nikakve posebne boje za farbanje jaja . Sve što treba da uradite je da koristite prirodne boje koje se nalaze u voću, povrću i začinima. Testirali smo ga na organskim jajima. Šta koristiti i kakav efekat možemo očekivati?

Luk – zlatno braon boje, a kod crvenog luka dobijamo kestenjastu nijansu koja pada u braon. Koristite ljuske od luka, prelijte hladnom vodom, dodajte jaja i po želji kašičicu sirćeta. U takvoj vodi skuvajte jaja.

Cvekla – roze, roze-ljubičasta, ali neće biti intenzivne boje cvekle. Kao i kod luka, skuvajte jaja sa cveklom isečenom na komade i alkoholnim sirćetom. Nakon kuvanja, što duže ostavljate jaja u loncu, to će boja biti intenzivnija.

Kurkuma – intenzivno žuta sa blago zlatnom nijansom. U ovom slučaju koristite prethodno kuvana jaja. U tegli pomešajte ključalu vodu, kurkumu i kašičicu sirćeta. Što duže jaja ostanu u mešavini i što je voda toplija, to će boja biti intenzivnija. S vremena na vreme možete zagrejati celu smešu.

Spanać ili peršun – svetlo zelene boje. Kao i kod kurkume, kuvana jaja dodajte u mešavinu od sirćeta i povrća.

Kupus – plavi. Temeljac ćete pripremiti tako što ćete iseckani kupus prokuvati u vodi sa sirćetom. Zatim ubacite prethodno kuvana jaja i ostavite na desetak ili nekoliko desetina minuta, dok se ne dobije željena boja.

Zapamtite da će efekat zavisiti i od početne boje jaja – što je svetlije, to će boja biti intenzivnija.

Ostavite komentar