Određen PRITVOR Stefanovićevom saradniku i njegovoj bandi: Tužilac doneo naredbu o sprovođenju istrage

Sudija za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu, doneo je rešenje kojim je odredio pritvor devetorici osumnjičenih za zloupotrebe, od kojih su neki visokorangirani pripadnici Vojske Srbije, odnosno Ministarstva odbrane. Sudija je rešenjem od 26.juna odredio pritvor do 30 dana osumnjičenima da ne bi ometali postupak uticanjem na svedoke.

Protiv ovog rešenja okrivljeni i njihovi brainoci imaju pravo žalbe veću Posebnog odeljenja Višeg suda u roku od tri dana, navodi se u saopštenju tog suda. Osumnjičeni su juče saslušani u Tužilaštvu za organizovani kriminal nakon čega je tužilac doneo naredbu o sprovođenju istrage u odnosu na 10 osumnjičenih, potvrđeno je Tanjugu u Tužilaštvu za organizovani kriminal.

Naredba je doneta u odnosu na Aleksandra Novkovića, inače bliskog saradnika ministra odbrane Nebojše Stefanovića, S.S., A.T., J.S. i Z.K., koji su zaposleni u Ministarstvu odbrane, kao i Ž.R., S.R., N.B. i M.K., koji su odgovorna lica privrednih društava, dok se za D.D se traga.

Osumnjičeni su uhapšeni u subotu po nalogu Tužilašta za organizovani kriminal nakon višemesečnog predistražnog postupka, u saradnji sa VBA, Vojnom policijom, pripadnicima BIA i Ministarstva unutrašnjih poslova, Direkcije policije – Službe za borbu protiv organizovanog kriminala.

Oni se terete da su izvršili krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela, zloupotreba službenog položaja i zloupotreba položaja odgovornog lica.

Osumnjičeni su kao pripadnici organizovane kriminalne grupe, na čijem je čelu organizator Novaković, zaposlen u Ministarstvu odbrane iskoripćavanjem svojih službenih položaja i ovlašćenja, radi sticanja imovinske koristi za sebe i druga lica, a na štetu budžeta Republike Srbije, zaključivali veći broj ugovora koji su se odnosili na različita investiciona ulaganja za potrebe Ministarstva odbrane odnosno Vojske Srbije.

Pripadnici ove grupe su i četiri zaposlena u Ministarstvu odbrane, kao i pet odgovornih lica privrednih društava.

Osumnjičeni su radi pribavljanja protivpravne imovinske koristi u višemilionskom iznosu, protivno svim pravilima procedure Zakona o javnim nabavkama, u ugovore koji se odnose na investiciono održavanje i ulaganja u objekte za potrebe komandi, jedinica i ustanova Ministarstva odbrane unosili neistinite podatke odnosno cene izvedenih radova koje su bile znatno veće od stvarnih, tržišnih.

Kako je Objektiv već pisao, uhapšenog Novkovića u Ministarstvo odbrane (MOD) doveo je lično Nebojša Stefanović. Njihovo prijateljstvo datira od perioda kada je Stefanović došao u MUP, gde je tada Novković radio. Novković je kasnije otišao u privatni sektor, a u državnu službu se vraća upravo na poziv Stefanovića, koji ga je i doveo u MOD kad je postao ministar odbrane.

Kako Objektiv saznaje, malverzacije na osnovu kojih je izvlačen novac iz Ministarstva odbrane vršene su tako što je Vojnograđevinska ustanova (VGU), na čijem čelu je Novković, formalno angažovana kao izvođač radova za sve vojne objekte. Međutim, VGU potom angažuje podizvođače, i to uglavnom pod oznakom tajnosti, jer su vojni objekti u pitanju, a upravo se na taj način i stvarao prostor za korupciju.

OBJEKTIV SPREČIO PLJAČKU

Inače, Objektiv je odavno ukazivao na mahinacije u Ministarstvu odbrane, na čijem čelu je Nebojša Stefanović. Tako je upravo zahvaljujući pisanju Objektiva u septembru prošle godine, u poslednjem trenutku sprečena milionska pljačka Ministarstva odbrane koju su planirali da sprovedu Nebojša Stefanović zajedno sa bivšim predsednikom Fudbalskog saveza Srbije i neformalnim vlasnikom „Energoprojekta” Slavišom Kokezom, i to preko Vojnograđevinske ustanove koju vodi Stefanovićev ortak Novković.

Naime, Kokeza i Stefanović razradili su plan za pljačku građana Srbije, i to preko izgradnje hangara na vojnom aerodromu Lađevci. Od posla čija je vrednost 553 miliona dinara ortaci Kokeza i Stefanović planirali su za sebe da namaknu oko 800.000 evra.

– U pitanju je poverljiv posao, nije bilo javne nabavke za ovaj posao i sve se radi „ispod žita”. Firma „Energoprojekt” dobila je posao zahvaljujući Kokezi, koji je prethodno sa Stefanovićem dogovorio podelu plena. Pošto je većinski vlasnik „Energoprojekta” Kokezin bliski saradnik Dobroslav Bojović, ovo je bio najjednostavniji način da se sve izvede daleko od očiju javnosti – ispričali su nam tada sagovornici iz Ministarstva odbrane, pošteni ljudi koji su nam i dojavili za ovu mućku jer nisu želeli da učestvuju u tako prljavom poslu.

Izvor: Objektiv

Ostavite komentar