Nir Barkat: Udarićemo zmiju u glavu, zbrisaćemo Iran sa lica zemlje!

Rastrzani između sopstvenih interesa i interesa Zapada, pre svega SAD, izraelski političari sve više izlaze iz okvira diplomatije. U problemu su kako da zadaju konačan udarac Hamasu, a sada moraju da razmišljaju i o Hezbolahu i Iranu. Bajdenova administracija takođe želi da poveća spremnost za sve potencijalne napade na američke mete u regionu od grupa sa sedištem u Iranu, za koje veruje da će se verovatno povećati kako rat bude odmicao. Irael je primoran da čeka zeleno svetlo Amerikanaca za kopnenu ofanzivu na Gazu, frustracija raste.

Izraelski ministar ekonomije Nir Barkat rekao je u nedelju da će izraelske snage „eliminisati“ Hezbolah i gađati Iran ako palestinski militanti otvore „severni front“.

„Plan Irana je da napadne Izrael na svim frontovima. Ako otkrijemo da nameravaju da gađaju Izrael, nećemo samo uzvratiti tim frontovima, već ćemo ići na glavu zmije, a to je Iran“, rekao je Barkat za Mejl on Sandej. On je dodao da „ajatolasi u Iranu neće spavati dobro noću“ ako krenu protiv Izraela.

Barkat je upozorio da će Liban i propalestinska militantna grupa Hezbolah „platiti visoku cenu, sličnu onoj koju će platiti Hamas“.

Izrael bi išao  „za šefovima Irana“ ako bude potrebno, rekao je ministar. „Izrael ima vrlo jasnu poruku našim neprijateljima. Mi im kažemo, pogledajte šta se dešava u Gazi – imaćete isti tretman ako nas napadnete. Zbrisaćemo vas sa lica Zemlje.”

Saopštenje je usledilo nakon što je iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amir-Abdolahjan rekao u ponedeljak da bi se bezbednosna situacija u Izraelu mogla veoma brzo pogoršati. „Ako se ratni zločini nad Palestincima odmah ne zaustave, otvoriće se drugi višestruki frontovi i to je neizbežno“, rekao je on.

Iranski diplomata se kasnije, upozoravajući SAD i Izrael, rekao da je, ako ne prestanu da maltretiraju Palestince, „sve moguće u svakom trenutku i region će izmaći kontroli“. Amir-Abdolahian je dodao da bi dalja eskalacija imala „dalekosežne posledice“.

IDF i Hezbolah su više puta razmenjivali vatru otkako su izbile borbe između izraelskih snaga i Hamasa ranije ovog meseca. Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je u nedelju da će Hezbolah pretrpeti „uništenje bez presedana“ ako se zvanično pridruži ratu protiv jevrejske države.

Izrael preti i Rusiji

Amir Vajtmen, šef libertarijanskog kluba u Likudu, pojavio se na ruskoj državnoj mreži RT i govorio o borbama između Izraela i militanata Hamasa odnosno ratu Rusije s Ukrajinom. Likud je inače vladajuća stranka premijera Benjamina Netanijahua.

Vajtmen je govoreći o tvrdnjama da je Izrael bombardovao bolnicu Al Ahli u gradu Gazi  kritikovao Rusiju da širi propagandu protiv njegovog naroda.

– Završićemo ovaj rat. Pobedićemo jer smo jači. Rusija će nakon ovoga platiti cenu, verujte mi, Rusija će platiti cenu – rekao je Vajtmen.

Političar je zapretio Rusiji da će Izrael pomoći Ukrajini.

– Rusija podržava neprijatelje Izraela. Rusija podržava naciste koji žele da počine genocid nad nama i Rusija će platiti cenu. Nećemo zaboraviti što radite. Nećemo zaboraviti. Pobrinućemo se da Ukrajina pobedi. Pobrinućemo se da platite cenu za ono što učinili ste vi kao Rusija. Zapamtite šta sam rekao. Platićete cenu. Da li vam je to jasno – dodao je Vajtmen.

Ostavite komentar