MUP: Predato 1.300 komada oružja, 45.600 komada municije i 83 eksplozivne naprave

Potpukovnik policije Dejan Milojević izjavio je da je na teritoriji Srbije predato nešto više od 1.300 komada oružja, 45.600 komada minicije, kao i 83 eksplozivne naprave.

„Te brojke predstavljaju celokupnu količinu predatog oružja ne samo nelegalnog, već i legalnog i onog koje potiče iz ostavinskih rasprava”, rekao je Milojević.

Potpukovnik je naglasio da je i jedan komad nelegalnog oružja suvišan i izrazio zadovoljstvo današnjim odzivom građana.

„Očekujem da građani ozbiljno shvate situaciju imajući u vidu tragediju koja je pogodila Srbiju, cilj MUP-a je da se smanji broj nelegalnog oružja”, rekao je Milojević i apelovao na građane da iskoriste dobijenu priliku.

Podsetio je da je nalog izdao ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić i da će poziv važiti do 8. juna.

Prema rečima Milojevića, procedura je jednostavna, svi koji imaju nelegalno, ali i legalno oružje, a koje ne žele, mogu da ga predaju odlaskom u policijsku stanicu ili pozivom pa će pripadnici policije doći da ga preuzmu.

„Građani neće imati nikakve posledice, bilo da je ono nelegalno, ili njegovo držanje zakonom nije dozvoljeno – minsko eksplozivne narpave, automatske oružje,” rekao je Milojević.

Na pitanje šta podrazumevaju restriktivne mere, koje će se preduzimati ako se građani ne odazovu pozivu i ne predaju oružje do 8. juna, Milojević kaže da sledi pooštravanje kazni za držanje nelegalnog oružja.

„Oni gađani koji ne iskoriste predviđeni period susretaće se sa mnogo oštrijim sankcijama nego što su sada predviđene. Po novom zakonu biće izmene i u postupku dobijanja dozovla za držanje oružja sa posebnim akcentom na čuvanje oružja, svi građani će biti u obavezi da prođu niz zdravstvenih i terenskih provera”, naveo je on i podsetio da neke od tih odredbi postoje u zakonu ali će sada biti pooštrene.

Naglasio je da će biti detaljnije kontrole o načinu čuvanja oružja i podsetio da se oružje može predati svaki dan od sedam do 19 sati bez ikakvih sankcija

Ostavite komentar