MILIONSKA KAUCIJA: Advokati nude čak šest miliona evra da puste Lazovića da se brani sa slobode!

Pravni zastupnici uhapšenog službenika crnogorske Agencije za nacionalnu bezbednost Petra Lazovića nude 6,2 miliona evra u nekretninama i novcu da bi se on branio sa slobode, saopštio je njegov advokat Borivoje Đukanović.

U predlogu za jemstvo, podsećaju da je veće Višeg suda odbilo prethodnu garanciju od 1.640.300 evra, zaključivši da po vrednosti „ne deluje dovoljno obeshrabrujuće na okrivljenog da ostane dostupan sudu i da eventualni gubitak jemstva ne bi značajnije uticao na poslovanje pravnih lica koja su jemči“.

„Bez namere i želje da se upuštamo u raspravu oko činjenice da li u crnogorskom društvu jedno privredno društvo može ravnodušno podneti gubitak 1,5 miliona, odlučili smo da sudu ponudimo jemstvo koje sasvim sigurno ne može ostati bez reakcije.

U tom smislu, ovim podneskom, na ime jemstva, pored iznosa koji je u ranijem predlogu stavljen, dodajemo hipoteku na nekretnine u Podgorici, svojina ‘GUFO’ d. o. o., u iznosu od 4.645.000 evra, što zajedno sa već ponuđenim jemstvom od 1.640.300 evra iznosi 6.285.300 evra“, piše u predlogu koji potpisuju advokati Borivoje Đukanović i Nikola Martinović.

Oni su naveli da očekuju da sud s pažnjom razmotri taj iznos jemstva.

„Te da odbrani i celokupnoj javnosti obznani šta predstavlja pravni standard srazmernosti pri određivanju da li je jemstvo prihvatljivo“, dodaju advokati.

Vanraspravno veće Višeg suda u Podgorici prošle nedelje prihvatilo je žalbu Specijalnog državnog tužilaštva na odluku sudije kojom je prethodno prihvaćeno jemstvo za Lazovića.

Lazovićev branilac predložio je početkom oktobra Višem sudu da tog službenika crnogorske tajne službe puste da se brani sa slobode, uz jemstvo od 1,2 miliona evra, od čega tri nekretnine čija je vrednost 1.139.289 evra i 100.000 evra u gotovini. To je ponuđeno kao garancija da on tokom daljeg krivičnog postupka neće pobeći.

Jemstvo je prvobitno odbijeno krajem oktobra, ali se odbrana žalila na rešenje Višeg suda, a u toj žalbi dopunili su spisak nekretnina – ponudili su da se hipoteke upišu na nepokretnosti dva pravna lica, procenjene ukupne vrednosti 1.540.000 evra i 100.000 evra u kešu, koje su njegovog oca Zorana Lazovića.

Nakon što je sudija prihvatila jemstvo, na njenu odluku žalio se tužilaštvo, a nakon odluke vanraspravnog veća, mlađi Lazović ostao je u pritvoru.

Lazović je uhapšen 18. jula po nalogu crnogorskog Specijalnog državnog tužilaštva.

Sumnjiči se da je počinio krivično delo stvaranje kriminalne organizacije, ali i da je kao član organizovane kriminalne grupe „Kavači“ učestvovao u međunarodnom krijumčarenju kokaina, kao i da je odavao službene tajne vođi tog klana Radoju Zviceru.

Ostavite komentar