Makron: Ne smemo da ponižavamo Rusiju

Francuski predsednik Emanuel Makron upozorio je da Rusiju ne treba ponižavati zbog sukoba u Ukrajini, nagoveštavajući da će to otežati pronalaženje načina da se diplomatskim putem okonča invazija.

– Ne smemo ponižavati Rusiju da bismo onog dana kada borbe prestanu mogli napraviti izlaz diplomatskim putem.-rekao je Makron.

– Uveren sam da je uloga Francuske da bude posrednička strana. –  dodao je Makron, ističući da je koristio svoje brojne telefonske razgovore sa Кremljom da savetuje ruskog lidera Vladimira Putina „da pravi istorijsku i fundamentalnu grešku za svoj narod, za sebe i za istoriju“.

Međutim, Ukrajinci su Makronove reči protumačili drugačije smatrajući da je Makronov očajnički pritisak da ’ne ponizi Putina‘ uspešno ponizio Makrona“.

Istovremeno Politiko piše da Makron pravi panevropski politički savez.

Partija francuskog predsednika Emanuela Makrona predložila je stvaranje novog panevropskog centrističkog saveza, objavio je list Politiko, pozivajući se na izvore iz Makronove stranke.
Inicijativa bi kombinovala Makronov Renesansni savez i druge stranke sa Alijansom liberala i demokrata za Evropu (ALDE), koja trenutno održava kongres u Dablinu, navodi Politiko.
Ukoliko se nastavi tim putem, bio bi povećan Makronov uticaj u evropskoj politici, a nestao bi ALDE, koji je osnovan pre više od 40 godina.
Makronov savez i poslanici ALDE u Evropskom parlamentu već formiraju svoju poslaničku grupu pod nazivom „Renew Europe“, ali bi usvajanje Makronovog predloga doveo do stvaranja krovne stranke na celom kontinentu, navodi Politiko.

Da li Makron sprema izlaznu politiku za Evropu, koja se našla u klinču između američkih interesa i „ruskog rata“, i koliko će ta politička strategija biti uspešna s obzirom na američke interese u Evropi, teško je u ovom momentu predvideti. Jasno je samo da Makron pokušava da kroz balansiranje između ruskih i američkih interesa izvuče Evopu iz bezizlaza u kome se našla.

#Makron #Rusija #EU

Ostavite komentar