Litvanki uručeno pismo gotovo 51 godinu kasnije! (VIDEO)

Pismo napisano nekadašnjoj  12-godišnjoj devojčici u Litvaniji Genovefi Klonovskoj uručeno je  u decembru, skoro 51 godinu kasnije nakon što ga je poslala prijateljica sa kojim se dopisivala iz Poljske.

Foto:Printscreen

“Mislila sam da se neko šali sa mnom – rekla je Genovefa Klonovska nakon što joj je uručeno pismo u kojem su bile ručno rađena ruža u boji i dve papirne lutke, preneo je Gardijan,

Pismo je, zajedno sa još 17 drugih, ispalo iz ventilacione rupe ovog leta, prljavo i u stanju raspadanja, pošto je srušen zid u bivšoj pošti na periferiji Vilnjusa.

“Radnici su predložili da bacimo stara pisma, ali sam umesto toga pozvao poštu“, rekao je Jurgis Vilutis, vlasnik zgrade. “Tako sam srećan što su se zainteresovali.”

Pisma, iz kasnih 1960-ih i ranih 1970-ih, verovatno je sakrio beskrupulozan poštanski radnik nakon što ih je pretražio u potrazi za gotovinom ili dragocenostima, rekao je Vilutis. Litvanija je tada bila deo Sovjetskog Saveza, a pošiljaoci su bili rođaci emigranti ili prijatelji iz mesta kao što su Australija, Poljska i Rusija.

U Viljnusu su se promenila imena ulica i njihova numeracija, a radnici pošte mesecima su tražili prave kuće i razgovarali sa sadašnjim stanarima i susedima, tražeći gde su se primaoci preselili.

Pronađeno je samo pet primalaca. U nekoliko slučajeva deci preminulih primalaca uručeno je izgubljeno pismo.

“Osećali smo moralnu dužnost da ovo uradimo”, rekla je Deimante Zebrauskaite, šef odeljenja za korisničko iskustvo u Pošti Litvanije.

Jedna dama je uporedila ovo iskustvo sa primanjem poruke od flaše bačene u more. Ljudi su bili emotivni. Neki su smatrali da su videli deo svakodnevnog života svojih preminulih roditelja.

U pismu Klonovskoj, pečatiranom 1970. godine i dostavljenom u decembru prošle godine, devojka po imenu Eva požalila se da autobusi više ne stižu do njenog sela, zbog čega je morala da pešači po hladnoći od -23C (-9,4F). Tražila je i slike glumaca.

Sada u svojim 60-im godinama, Klonovska se ne seća devojke. Verovatno je pisala Evi nakon što je pronašla svoju adresu u oglasu za drugare u novinama, a veza je prestala nakon što pismo nije uručeno.

Izvor: zanimljivostidana.com/HYPETV.RS

 

Ostavite komentar