Le Pen: Sankcije na rusku naftu su glupost i doneće ozbiljne posledice Francuskoj

EMBARGO EU na isporuke ruske nafte je glup, Rusija će se samo obogatiti prodajom svoje nafte drugim zemljama, kaže bivši kandidat za predsednika Francuske Marin le Pen.

„Ovo su glupe sankcije koje štete Francuzima. Ruska nafta koju mi ne kupujemo biće prodata drugima. A prestanak isporuke ruske nafte će dovesti do povećanja cene nafte. To će Rusiji samo biti drago“, rekla je Le Pen, komentarišući zabranu EU za isporuku ruske nafte.

Prema njenim rečima, embargo na rusku naftu, kao i mogući embargo na ruski gas koji bi EU mogla da uvede u budućnosti, imaće ozbiljne posledice po francuske građane.

Rusiju ne brine naftni embargo

ŠVAJCARSKI ministar ekonomije Gi Parmelin smatra da Rusija nije niti će biti oštećena odlukom EU da smanji uvoz ruske nafte.

– Ako Rusija izvozi manje nafte na Zapad, ali deo tog volumena prodaje drugim zemljama po višim cenama, onda je za Moskvu rezultat isti, navodi Parmelin, a prenosi „Geopolitika“.

S druge strane, ruski ekonomisti i političari navode da Rusija zbog rasta cena nafte, što je upravo rezultat sankcija tj. embarga kojeg su uvele SAD, Kanada, Velika Britanija i zemlje EU u ograničenom Formatu, zarađuje više novaca nego kad je izvozila naftu u neograničenim količinama u predsankcijsko vreme.

Na taj način Zapad šteti samom sebi, a Rusija čuva svoje naftne izvore i pri tom zarađuje više.

U međuvremenu su stručnjaci procenili da bi naftni embargo protiv Rusije mogao dovesti do „cenovnog šoka“ u EU. Ekonomisti očekuju značajan pad kupovne moći stanovništva.

Istovremeno, pokušaji vlada EU da ublaže posledice tog šoka kroz popuste na gorivo, smanjenje poreza ili subvencije dovode do povećanja javnog duga.

Izvor: Intemagazin

Ostavite komentar