KORAK PO KORAK DO REŠENJA PROBLEMA: Evo šta da radite ako je u krevetu nestalo strasti!

Kada smo na početku veze, tada otkrivamo partnerovo telo i stvari koje ga uzbuđuju. Tada je sve posebno uzbudljivo ali sa godinama može sve da opadne.

Foto: youtube

Brojnim parovima je neprijatno da pričaju o problemima u spavaćoj sobi što može da izazove još ređe seksualne odnose.

Lei Noren, psihotarapeutkinja i stručnjak za seks, otkrila je za „Your Tango“ kako vratiti staru strast.

Ono što treba znati je da količina seksualnih odnosa ne diktira srećnu vezu i da smanjeni seksualni nagon ne znači nužno da se partneri više ne vole. Reč je o još jednom problemu koji se može popraviti zajedničkim radom.

Zašto je strast nestala?

Pre nego što krenete da ga rešavate, morate otkriti gde je problem nastao. Postoji celi niz razloga zašto seks postaje sve ređi u vezama. Možda je jedan od partnera naišao na poteškoće s mentalnim zdravljem ili ste se jednostavno previše udaljili. Na količinu seksa u vezi može uticati i novorođenče, ali i poslovne obaveze ili možda čak gubitak posla. Sve to utiče na seksualnu želju.

Ne mora nužno ni gubitak seksualne želje biti uzrok manjku seksa. Ponekad se veza može pretvoriti u jako snažno prijateljstvo pa partnera počnemo gledati više kao prijatelja nego ljubavnika. Bilo šta da je uzrok, treba sebi postaviti sljedeća pitanja:

  • Šta mi izaziva stres kada je u pitanju seks?
  • Koliko dugo se tako osećam?
  • Kako želim da moj seksualni život izgleda?

Odgovor na poslednje pitanje može vami dati jasnu viziju toga želite li uopšte da rradite na tome da se sa partnerom češće upuštate u odnose ili ne.

Komunicirajte s partnerom

Bilo da želite da oživite svoj seksualni život ili ne, o tome svakako treba da razgovarate s partnerom. Razgovarajte o tome kako se osećate zbog nedostatka seksa u vezi, šta to za vas znači i kako je do toga došlo. Seks je poprilično osetljiva tema pa se nemojte iznenaditi ako na površinu izađu neke vrlo snažne emocije.

Nemojte se osvrtati samo na negativne stvari, pokušajte da se prisetite i neke pozitivne kako rasprava ne bi prerasla u svađu. Nemojte tokom razgovora osuđivati i kriviti jedno drugo nego pokušajte da zajedno pronađete razumevanje za problem koji imate. Pričanje o dobrim i lošim stranama vašeg odnosa pomoći će vam da još bolje razumijete zašto je nestala strast iz spavaće sobe.

Odlučite šta je naredni korak

Jednom kada ustanovite šta prouzrokuje manjak seksa u vezi i kako je do njega došlo, vreme je da se dogovorite šta ćete po tom pitanju da uradite. Ako ne možete da se dogovorite što dalje, može vam pomoći psihoterapeut ili stručnjak za seks. Treća osoba uvek će objektivnije sagledati vaš problem i pomoći vam da vidite stvari iz nove perspektive.

Ako se oboje slažete da je vreme za akciju i ponovno paljenje strasti, dobro je razviti „borbeni plan“ za strastveniju vezu se morate boriti zajedno, a to znači uložiti dodatni trud koji vam je nedostajao. Stručnjakinja za seks i veze savetuje sledeće strategije:

  • Neka vam seks bude prioritet – Razmisle šta sve možete da uradite kako bi povećali šansu za vrelu noć. Oslobodite večer u rasporedu, obavite sve obaveze ranije kako bi bili slobodni na kraju dana i s partnerom se upustite u seksi igrice, a gledanje serija ili spremanje zajedno odložite za drugi dan.
  • Nemojte čekati inspiraciju, stvorite je – Sami se dovedi u seksi raspoloženje tako što ćete maštati o seksu ili možda uraditi nešto za sebe kako bi se osjećali privlačnije.
  • Odaberite pravo vrijeme – Forsirati seks kada ste oboje umorni nema smisla, samo ćete napraviti još više štete. Pričekajte dok ne budete odmorni i dobro raspoloženi jer ćete tada najviše uživati u seksu.

Izvor: najžena

Ostavite komentar