KAKO TEČE AKCIJA PRIKUPLjANjA NELEGALNOG ORUŽJA: Predajte oružje policija ništa ne pita!

Ako brinete da bi odlazak u policijsku stanicu da predate nelegalno oružje mogao da vam napravi probleme i da policija uzima podatke građana, slobodno možete da se rasteretite svake bojazni. Da se oružje iseče brusilicom i baci u kontejner za smeće. I da je je najbolji način da se rešite municije, da je jednostavno bacite u reku.

Ali, krenimo redom. Kroz razgovor sa poznanicima došli smo do informacije da su neki od njih raspoloženi da se reše nelegalnog vojnog oružja, zaostalog iz devedesetih godina. Ali, boje se odlaska u policiju i mogućih sankcija koje bi mogle da proisteknu iz toga.

Na savet novinara koji su u više navrata bili svedoci takvih akcija, da je najbolje da se se oružje preda policiji i da je neodgovorno da se municija baca u reke, na dve lokacije su iskopana dva automata, vojni karabin, nekoliko stotina metaka i desetak ručnih bombi. Zelene i crne, koje su donete iz Hrvatske i Bosne.

Ako ih neki i pita nešto, oni imaju dobar alibi. Kažu da su na zadatku, da je to idealna prilika da se napiše rubrika. Da se prenese priča iz prve ruke.

Građani predaju i eksplozivna sredstva i bombe

Na pitanje da li se dobija neka potvrda za predato oružje, municiju i bombe, ogovor glasi ne. Za vojno automatsko oružje i eksplozivna vojna sredstva ne izdaje se nikakav dokument. Jednostavno, zakon ne poznaje mogućnost posedovanja automatskog oružja i bombi. Osim toga, poziv da se preda oružje podrazumeva diskreciju a potvrda ne može da se izda na NN lice. Što je i logično.

Donosilac oružja se zahvali prisutnim policajcima i krene napolje. Okreće se za sobom, u neverici da je sve prošlo tako lako i jednostavno. Korak po korak, do automobila na parkingu, uz pauzu da osmotri hoće li neko da zapiše makar broj registarskih oznaka.  Niko, ništa.

Nekoliko dana kasnije, ista priča u drugoj policijskoj stanici, na teritoriji druge gradske opštine.  Razlika je u tome što je bilo već kasno uveče pa je na ulazu u stanicu dežurni policajac pitao kojim povodom smo tu.

Na odgovor da su doneti oružje i municija, on poziva kolege iz stanice koji pod svetlima lampi sa mobilnih telefona konstatuju o čemu se radi. Donosilac pita jesu li bombe, obmotane lepljivom trakom, bezbedne. Dežurni policajac se na to nasmejao. Kaže, bio je u Bosni, na Kosmetu, spavao je sa bombama u rovovima. Ako ih niko ne dira, neće same da eksplodiraju.

Bez pitanja i zapisivanja podataka.

Ostavite komentar