ISTA PRESUDA ZA DINKIĆEV KADAR: Jasna Matić ponovo osuđena na sedam meseci kućnog zatvora!

Posle druge prvostepene presude, odbrana će podneti žalbu Apelacionom sudu u Beogradu.

Nekadašnja ministarka za telekomunikacije Jasna Matić ponovo je prvostepeno osuđena na sedam meseci kućnog zatvora bez elektronskog nadzora, zbog optužbi da je zloupotrebom službenog položaja u Agenciji za promociju izvoza i stranih ulaganja (SIEPA) oštetila budžet Srbije.

Presudu je donelo sudsko veće Odeljenja za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu, posle drugog suđenja, nakon što je Apelacioni sud u Beogradu prošle godine ukinuo osuđujući deo presude kojom je Jasna Matić bila osuđena na istu kaznu.

Drugostepeni sud je tada naložio da se suđenje ponovi Jasni Matić, kao i njenim saradnicima Vesni Perić i Bojanu Jankoviću, koji su ukinutom presudom bili osuđeni za isto krivično delo, na po godinu dana kućnog zatvora.

Viši sud u Beogradu ponovo je danas Perića i Jankovića osudio na istu kaznu.

Advokat Borivoje Borović, rekao je novinarima da će podneti žalbu Apelacionom sudu i da na kraju očekuje oslobađajuću presudu.

Postupak traje od 2014. godine, kada je Jasna Matić bila uhapšena.

Apelacioni sud je prošle godine potvrdio deo presude kojom je Božidar Laganin oslobođen od optužbe da je izvršio krivično delo zloupotreba službenog položaja u produženom trajanju. Sud je  zaključio da nema dovoljno dokaza na osnovu kojih bi se utvrdilo da je Laganin izvršio krivično delo koje mu je stavljeno na teret.

Jasna Matić i ostali se terete za krivično delo zloupotreba službenog položaja, za koje je zakonom zaprećena kazna od dve do 12 godina zatvora. Protiv njih je sprovedena istraga zbog sumnje da su u SIEPA od 2006. do 2013. neosnovanim isplatama po osnovu „ugovora o nepostojećim autorskim delima” oštetili budžet Srbije za oko 120 miliona dinara, a za sebe i druga lica pribavili imovinsku korist od 90 miliona dinara.

Matićeva je bila ministarka za telekomunikacije u vladi Mirka Cvetkovića i nekadašnja direktorka Agencije za strana ulaganja, kadar G17 plus, a bila je i državni sekretar za ekonomske odnose sa inostranstvom u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja.

Ostavite komentar