HOTELSKE ZVEZDICE? ŠTA ZNAČE? Kako da razlikujete turistička od luksuznih prenoćilišta

Hotelske zvezdice su jedna od stvari koju turisti prvo gledaju kada biraju hotel u kome će odsesti.

Foto: blickwinkel / Alamy / Alamy / Profimedia

Hotelske zvezdice su jedna od stvari koju turisti prvo gledaju kada biraju hotel u kome će odsesti. U daljem tekstu ćete saznati šta označavaju zvezdice i šta predstavlja razlika u broju zvezdica koju hotel poseduje.

Hoteli sa jednom zvezdicom (tourist hoteli)

– Tokom prelistavanja ponude, primetićete da su hoteli sa jednom zvezdicom smešteni u predgrađu, uglavnom 2-3 do km od samog centra grada. Takođe, od hotela sa ovim rangom ne možete očekivati nikakav stepen luksuza, ali su čiste sobe i druge prostorije ono što je obavezno. Uglavnom su odabir onih koji žele samo prenoćište sa kupatilom i doručkom, najčešće na noć ili dve, kao kratkoročno rešenje. Oni obavezno moraju da ispune sledeće kriterijume: svakodnevno čišćenje soba, kupatilo sa tuš kabinom i kadom, sto sa stolicom i televizorom, recepcija koja radi najmanje 8 sati svakoga dana, faks mašina i telefon na raspolaganju gostima i obavezan doručak i piće.

Hoteli sa dve zvezdice (standard hoteli)

– Kod hotela sa dve zvezdice se podrazumeva posedovanje svega navednog kao i za tourist hotele, ali sada dolazi do nadgradnje ponude kroz, na prvi pogled sitnice, ali svakako stavke koje mogu biti od koristi gostima. Standard hoteli se takođe u veoma malom broju slučajeva ne nalaze u centru nekog većeg grada, a uglavnom su smešteni nekoliko kilometara od centra. Do najvažnijih znamenitosti će vam biti potrebna malo duža šetnja ili vožnja gradskim autobusem. Evo i šta je obavezno u hotelu sa dve zvezdice: obavezno je da doručak bude serviran kao švedski sto, unutar soba za goste mora postojati svetlo za čitanje i poseban ormar za stvari, kupka za tuširanje i peškiri i gostima da se omogući plaćanje kreditnim karticama na recepciji.

Foto: Martin Barraud / Caia Image / Profimedia

Hoteli sa tri zvezdice (comfort hoteli)

– Hoteli sa 3 zvezdice za razliku od prethodne dve kategorije, jer donose ipak nešto strože kriterijume, te ih možemo posmatrati kao znatno ozbiljnije turističke objekte. Podrazumeva se da ćete u comfort hotelima imati sve kao u prva dva, ali i još kvalitetniju ponudu i određeni stepen luksuza. Takođe, očekujte da će lokacija hotela sa 3 zvezdice biti na prometnijoj tački u gradu, tako da će vaš transport do drugih lokacija biti lakši. Komfort hotel obavezno mora da ima: recepcija dostupna za goste minimum 14h svaki dan, mogući telefonski razgovori na recepciji 24h svaki dan, osoblje je u obavezi da govori minimum jedan strani jezik, prostorija za ostavljanje prtljaga gostiju, lobi kod recepcije sa 3 kauča za sedenje kao relax kutak, sobe moraju imati minibar, telefon i pristup internetu i fen za kosu u kupatilu. Često se dešava da hoteli sa 3 zvezdice u svom sastavu imaju i parking, restoran, fitnes centar i bazen.

Hoteli sa četiri zvezdice (first class hoteli)

– U hotelima sa četiri zvezdice se dodatno pomeraju granice i rezervacijom soba u ovakvim objektima možete očekivati znatno veći luksuz. Veći stepen opremljenosti, čistoće, ponude i kvaliteta usluge primetni su nakon kratkog boravka u hotelu. Lokacija hotela je najčešće u centru grada, blizu važnih lokaliteta ili makar na veoma prometnim mestima, sa kojih se veoma lako stiže do drugih važnih lokacija. Ono što je neophodno da imaju ovi hoteli je: na recepciji mora biti nekoga od zaposlenih makar 18h svaki dan, mogućnost posluženja pića u lobiju hotela, dostupan “room service” i uvek popunjen mini bar, od nameštaja u sobi: fotelja, kauč, stočić, krevet, sto, stolica, ormar, kupatilo je bogatije za kapu za tuširanje, kozmetičko ogledalo, kozmetičke proizvode, bade mantil, papuče, “A la carte” restoran u sklopu hotela dostupan je 7 dana nedeljno i parking, bazen i fitnes centar.

Foto: Sasa Blagojevic / Alamy / Alamy / Profimedia

Hoteli sa pet zvezdica (luxyri hoteli)

– Prilikom ulaska u luxury hotel već na samom ulazu možete osetiti odisaj luksuza. Za početak, tu je prostran lobi sa barom. U svakoj sobi će vas dočekati poklon u vidu cveća, sef za odlaganje vrednih stvari, brzi internet. Evo i koje su još pogodnosti luksuznih hotela sa pet zvezdica: mogućnost peglanja garderobe, koja će vam biti dostupna nakon sat vremena, 24 sata dostupna recepcija, osoba zadužena za parkiranje vozila, vratar, kao i zaposleni koji nose prtljag do sobe, vrhunska usluga, fenomenalno opremljene sobe, čistoća na najvišem nivou, centar grada u blizini svih važnih znamenitosti, restoran sa vrhunskom kuhinjom, fitnes, parking, bazen, vrlo često i spa centar.

man.hypetv.rs

Ostavite komentar