Epidemiolog Branislav Tiodorović: „Nosite maske, iako ovaj talas korone nije opasan!“

Epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio je da misli da je trenutna epidemiološka situacija takva da „treba da budemo oprezni“, ali da zabrinutost nije neophodna. Mišljenja je da ćemo leto proći mirnije, a da veliki talas „nećemo imati do kasne jeseni“. „Verovatno će se dešavati da ćemo imati 1.000 i više pozitivnih, ja to ne bih sve nazivao obolelima, jer mislim da se mnogi kreću bez tegoba i posledica pa se ispostavi da su pozitivni na nekom testiranju zbog nekog putovanja na primer“, navodi Tiodorović.

Na pitanje o trenutnoj epidemiološkoj situaciji kaže da misli da „treba da budemo oprezni, a da zabrinutost nije neophodna ovog trenutka u smislu nekog preterivanja“.

„Ali svakako oni koji su najosetljiviji bi morali više da paze, da obrate pažnju, moglo bi da im se preporuči da u zatvorenom nose masku ili i na otvorenom ako su u gužvi“, kaže on.

Mišljenja je da ćemo leto proći mirnije.

„Verovatno će se dešavati da ćemo imati 1.000 i više pozitivnih, ja to ne bih sve nazivao obolelima, jer mislim da se mnogi kreću bez tegoba i posledica pa se ispostavi da su pozitivni na nekom testiranju zbog nekog putovanja na primer“, navodi Tiodorović.

Veliki talas, smatra, nećemo imati do kasne jeseni.

„Tada možemo očekivati značajniji porast. Pre svega se radi o blažim oblicima, čak se može reći da najveći broj onih koji su pozitivni nemaju nikakve kliničke znake, povezuju to s prehladama. Broj hospitalizovanih ne raste značajno, kao ni broj ljudi na respiratorima i preminulih“, kaže.

Ukazao je i na to koje kategorije treba posebno da podsetimo na prisustvo virusa.

„Prva grupa su oni koji odlaze na letovanje u Grčku, jer tamo broj novih slučajeva na dnevnom nivou nekad pređe i 10.000, teške hronične bolesnike, kao i one koji žive i rade u Zapadnoj Evropi, a dolaze na odmor ovde, da pripaze šta donose i kako se ovde ponašaju“, navodi on.

Ukidanje mera je prisutno svuda u Evropi, kaže.

„Mnoge zemlje su ukinule mere ili ih svele na minimum, na preporuku. Imamo situaciju koja se ne razlikuje mnogo od Evrope“, smatra.

Na pitanje o Kriznom štabu, odgovara da „medicinski deo svoj deo radi posao vrlo savesno“.

„S obzirom na to da se događa jedan proces koji je u prirodi poznat i koji očekujemo da će biti i s kovidom, iako je kovid s potencijalom mutacije nezabeležen do sad u medicini, podseća na grip, da će postati endemski, da će se makro organizam prilagoditi mikro. Gubi svoj potencijal, nadam se da je tako i nadalje. Možda tamo na kasnu jesen i zimu, ako dođe do pojave novog tipa, ovog trenutka mislim da nije neophodan Krizni štab“, rekao je Tiodorović.

Ostavite komentar