DOLIJAO: Begunac iz Zabele uhapšen posle dve godine bekstva!

U stanu Borisa Dekića koji je koristio tokom skrivanja pronađena falsifikovana dokumenta zbog čega će protiv njega biti podneta krivična prijava u redovnom postupku.

Boris Dekić (34) za kojim je u novembru 2020. godine bila raspisana poternica zbog udaljavanja iz KPZ Zabela uhapšen je pre dva dana u Beogradu, saznaje „Politika”. U hapšenju begunca učestvovali su pripadnici Uprave kriminalističke policije i Interventne jedinice 92.

Prema nezvaničnim informacijama, poternica za Dekićem raspisana je po nalogu tadašnjeg upravnika KPZ u Požarevcu s obzirom na to da se osuđenik nije vratio iz izlaska koji mu je odobren s obzirom na to da se nalazio u poluotvorenom odeljenju Zavoda.

Polotvoreno odeljenje zavoda je deo ustanove koje po zakonu ne može da ima fizičko-tehničke prepreke (visoke spoljne zidove, karaule, KD vrata…) koje postoje u zatvorenom delu za sprečavanje bekstva. Zbog toga i ne može da se govori o bekstvu, već isključivo o udaljenju osuđenika. U ovom delu zavoda nalaze se osuđena lica koja, u skladu sa zakonom, imaju pogodnosti poput slobodnog izlaska u grad, posete porodicama i srodnicima za vikend, zatim posete porodicama u vreme praznika, omogućeno im je da koriste nagradna odsustva zbog dobrog vladanja koje su pokazali tokom izdržavanja zatvorske kazne….

Kao što je i zakonom predviđeno u poluotvorenom delu zavoda se nalaze osuđenici koji su odslužili više od jedne četvrtine kazne i koji su napredovali u pogledu ostvarivanja programa postupanja.  Kako bi javnost bila ispravno obaveštena, kazneno-popravne ustanove imaju zatvoreno, otvoreno i poluotvoreno odeljenje – rečeno je za Politiku u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija.

Prema tvrdnjama iz Uprave, Dekić nikada nije zloupotrebio pogodnost ili prekršio pravila kućnog reda ustanove.

U KPZ Zabela, Dekić je izdržavao kaznu zatvora od 15 godina na koju je osuđen pošto je oglašen krivim za teško ubistvo. On se teretio da je sa saokrivljenima u leto 2008. godine u Krnjači ubio N. M, a kao motiv navodilo se koristoljublje.

Prilikom pretresa stana u naselju Voždovac, u kom je Dekić boravio tokom bekstva, policija je pronašla falsifikovana dokumenta jedna strane države i falsifikovanu studentsku knjižicu – indeks.

Zbog krivičnog dela falsifikovanje isprava, protiv Dekića će biti podneta prijava u redovnom postupku, a on je odmah nakon hapšenja upućen u KPZ Požarevac na dalje izdržavanje kazne i protiv njega će biti pokrenut disciplinski postupak.

Ostavite komentar