DNK tragovi presudni u rasvetljavanju nestanka Ane Volš

Slučaj Beograđanke Ane Volš iz Masačusetsa, kojoj se od 1. januara ujutru gubi svaki trag, u fokusu je američke, ali i srpske javnosti. Nestanak je prijavio njen suprug Brajan Volš, koji je nešto kasnije uhapšen zbog ometanja istrage i davanja lažnih podataka.

U podrumu njihove porodične kuće otkrivena je krv i pronađen je krvavi, oštećeni nož, što navodi na sumnju da je Brajan Volš počinio zločin. Tragovi krvi pronađeni su i tokom pretrage kontejnera.

Kako je za RTS izjavila ekspertkinja za forenziku dr Dragana Zgonjanin Bosić, teško je ukloniti DNK materijal kao što je krv, bez obzira na to koje metode za čišćenje se koriste.

„Drška noža obično sadrži DNK materijal osobe koja seče ili ubija, dok će sečivo sadržati DNK žrtve. Krv i pljuvačka se vrlo lako prenose na druge, a savremene metode forenzičke analize omogućavaju izolovanje DNK, čak i tragova koji su na veoma kratko vreme bili u kontaktu sa vrhovima prstiju.

Moderna forenzika je nezamisliva bez DNK analize, ona je ključ pomoću kojeg se otkriva identitet i žrtve i izvršioca. Osim kod ubistava, koristi se i u slučaju seksualnog zlostavljanja, imovinskog delikta, pljačke”, navela je dr Dragana Zgonjanin Bosić.

Takođe, kako je istakla, za analizu se koriste i sredstva svakodnevne upotrebe koja su se našla na mestu zločina.

Ostavite komentar