BRAT JOJ JE STRADAO U LOGORU, BOL JE ZAUVEK NOSILA NA DUŠI: Život naše slavne glumice obeležila je teška TRAGEDIJA

Dara Čalenić ostala je upamćena kao supruga Žike Pavlovića, ali i po čuvenoj rečenici „Sine Bobo, ljubi ga majka“ u serijalu filmova „Lude godine“.

Foto: Printscreen

Glumica raskošnog talenta preminula je prošle godine nakon duge i teške bolesti, a na današnji dan bi proslavila 88. rođendan. Sedamdesetih godina je napustila Jugoslaviju, preselila se u Ameriku i gotovo je nestala sa scene. U Beograd se vratila turistički 2014. i ostala je neplanirano duže zbog moždanog udara sve do svoje smrti.

– Otišla sam i iz „Žikine dinastije“ jer nisam živela u Srbiji. Amerika je bila zanimljiva za mene kao umetnika. Odlazila sam na izložbe, u pozorište i filmske susrete. Družili smo se s Endijem Vorholom i Lorin Bekol, a Orson Vels je često bio u našem društvu. Davno je bilo da se setim –  govorila je Dara za Kurir.

Dara Čalenić rođena je 18. jula 1934. godine u Novom Sadu, gde je završila osnovnu školu, gimnaziju i Srednju glumačku školu pri Srpskom narodnom pozorištu. Prvi angažman dobila je 1949. godine u Narodnom pozorištu u Kraljevu, zatim prelazi u pozorišta u Užicu i Somboru, a 1954. postaje članica Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.

U Savremeno pozorište u Beogradu prešla je 1960. godine, a 1964. u Jugoslovensko dramsko pozorište. Godine 1974. prelazi u slobodne umetnike. Penzioniše se 1988. godine.

Na sceni je odigrala više od 40 glavnih uloga, medju kojima su Puk, Hermija (San letnje noći), Izabela (Hajde da se igramo), Lizi (Bludnica dostojna poštovanja), Alison (Osvrni se u gnevu), Petrunjela (Dundo Maroje), Anžela (Iza zatvorenih vrata), Bobočka (Filip Latinović), Fineja (Mudra glupača), gospodja Šampinjon (Silom muž), Emili Dikinson (Lepotica Amhersta), Lizistrata (Lizistrata), Kolombina (Maskerata), Izota (Savonarola i njegovi prijatelji).

Na televiziji je učestvovala u mnogim dramskim emisijama, raznim serijama, zabavnom i dečijem programu. Na filmu je odigrala veliki broj uloga (Kad budem mrtav i beo, Gospođa ministarka, Rafal u nebo, Mačak pod šlemom, Siroma sam, al’ sam besan, Vetar je stao pred zoru, Čuvar plaže u zimskom periodu, Silom otac, Put oko sveta, i drugi).

Publika je najviše pamti po ulozi Dare Pavlović.

– Nisam to ništa gledala do pre dva meseca. Dopalo mi se. Gidra i ja smo kao stvoreni za komediju, pa nije ni čudo što nas je reditelj spojio i izabrao da nosimo film. „Žikina dinastija“ je napravljen za narod, a mi smo prema sebi veoma strogi. Film se voli zbog Gidre, a malo i mene. Ne mislim da sam neka velika glumica. Gledaoce ne možete prevariti. U ovoj priči su se prepoznali obični ljudi i svako je pronašao nešto što ga zanima – ispričala je tada za Kurir glumica.

Iako se o njenom privatnom životu malo zna, njen suprug Vladimir Petrić je svojevremeno u razgovoru za Kurir otkrio da je Dara doživela veliku porodičnu tragediju.

– Brata su joj odveli u logor. Bio je zarobljen u Poljskoj. Tragediju nosi na duši – izjavio je Vladimir za Kurir.

Ona je tada ispričala da često i danas sanja svog starijeg brata kako je nosi na ramenima.

Sahranjena je u Novom Sadu pored svoje sestre, a krst na njenom ispraćaju nosio je mladi glumac Vladan Čalija.

Izvor: Kurir

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar