Banane iz Kolumbije krile 2,6 tone čistog kokaina „balkanskog kartela“!

Banane iz Kolumbije krile 2,6 tone čistog kokaina „balkanskog kartela“!


Policija u Kolumbiji zaplenila je na dva broda 2,6 tona čistog kokaina, čije je krijumčarenje finansirao i organizovao „Balkanski kartel”, a krajnje odredište narkotika bile su luke u Holandiji i Belgiji, preneli su tamošnji mediji.

Prema ovim napisima, prva akcija i zaplena droge izvedena je tokom pregleda teretnih kontejnera u lučkom gradiću Santa Marta, a u kojima su bile banane. Krajnja destinacija ovog tovara bila je jedna od glavnih luka u Holandiji – Visingen.

Nakon preliminarnih hemijskih analiza, utvrđeno je da se u kontejnerima, sakriven među voćem, nalazi kokain neto težine 2.397 kilograma.

U drugoj policijskoj akciji, u istoj luci, pregledom kontejnera sa bananama, čije je odredište bila luka Antverpen u Belgiji, otkriveno je i zaplenjeno još 196 kilograma ovog narkotika.

Kolumbijski mediji su preneli da čelnici kompanije za izvoz banana navodno nisu znali da je u kontejnerima i kokain i da sarađuju sa kolumbijskom policijom u istrazi ovog slučaja. Tamošnji istražitelji pokušavaju da utvrde ko je i kako ubacio drogu u kontejnere sa voćem.

U poslednjih mesec dana ovo je druga pošiljka kokaina koja je otkrivena i zaplenjena, a za koju se govori da je u vlasništvu takozvanog „Balkanskog kartela”.

Španska policija nedavno je u luci Alhesiras pronašla skoro tonu kokaina, za koju tvrdi da pripada ovoj mafijaškoj organizaciji.

Saopšteno je da je droga bila sakrivena u brodskim kontejnerima, koji su stigli iz Južne Amerike. Tada je navedeno da su bezbednosne službe Španije imale informaciju da „Balkanski kartel”, koju čine kriminalci sa prostora bivše Jugoslavije, drogu doprema u luku Alhesiras.

Po dolasku sumnjivog broda u Andaluziju, policija je pretresom pronašla 415 kilograma kokaina. Potom je u drugoj pošiljci kontejnera, koja je stigla u taj grad na jugu zemlje, pronađeno još 500 kilograma droge.

Balkanski kartel’ je trenutno najaktivniji na evropskom nivou, kažu u Europolu.

Ostavite komentar