Američki vrhovni sud privremeno je blokirao zakon protiv cenzure društvenih mreža

Američki Vrhovni sud privremeno je blokirao stupanje na snagu zakona Teksasa protiv cenzure društvenih medija, a sudije Vrhovnog suda koje je imenovao Tramp Ejmi Кoni Baret i Bret Кavano pridružili su se većini da pošalju zakon protiv cenzure nazad Apelacionom sudu SAD.

U svom izdvojenom mišljenju, sudija Alito je rekao da još nije formirao „definitivno gledište“ o zakonu, ali da je njegovo blokiranje preuranjeno i neprihvatljivo zadiranje u državni suverenitet.

„Uopšte nije očigledno kako bi naši postojeći presedani, koji su prethodili vremenu interneta, trebalo da se primenjuju na velike kompanije društvenih mreža, ali Teksas tvrdi da je njegov zakon dozvoljen prema našoj sudskoj praksi“, napisao je Alito.

Država primećuje da smo podržali zakone koji zahtevaju da preduzeća otkriju čisto činjenične i nekontroverzne informacije o uslovima pod kojima će njihove usluge biti dostupne, sve dok ti zahtevi nisu neopravdani ili nepotrebno opterećujući.

„Podnosioci predstavke su tražili reviziju statuta pre izvršenja na saveznom sudu, tako da nije jasno kako bi državni sudovi tumačili ovaj statut ako bi se primenio na preduzeća podnosilaca predstavke; niti je rešeno koje platforme su obuhvaćene zakonom.”

„Apelacioni sud je, nakon brifinga i usmene rasprave, zaključio da se rešenje Okružnog suda treba odložiti, a meritorna odluka se može očekivati u bliskoj budućnosti. Ne bih ometao presudu Apelacionog suda o pravu podnosilaca predstavke na odlaganje.”

 

Verovatno najjači nacrt zakona koji je usvojila bilo koja državna vlada sa ciljem da se korisnicima omogući pribegavanje proizvoljnoj cenzuri, osporile su na sudu grupe tehnološke industrije.

 

Ostavite komentar